Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Περί ορέξεως.... I c e w i n e s

Όχι, δεν είναι οίνος που πίνεται παγωμένος όπως οι περισσότεροι θα πίστευαν, αλλά οίνος προερχόμενος από σταφύλια που συγκομίζονται παγωμένα. Ανάλογα με τη χώρα προέλευσής του, είναι γνωστός ως ice wine ή icewine (Καναδάς) ή eiswein (Γερμανία) και η παραγωγή του ξεκίνησε όταν αμπελοκαλλιεργητές παρατήρησαν ότι οι ράγες ορισμένων σταφυλιών που είχαν παγώσει στο αμπέλι, στη συνέχεια ήταν ιδιαιτέρως γλυκές.
Πρόκειται στην ουσία, για ένα είδος γλυκού- επιδόρπιου οίνου, που παράγεται από σταφύλια τα οποία φθάνουν στο «πατητήρι» παγωμένα.
Για την παραγωγή ενός ice wine, θα πρέπει η θερμοκρασία περιβάλλοντος να είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Για το λόγο αυτό, οι παραγωγοί βορείων συνήθως χωρών, περιμένουν τα τέλη φθινοπώρου και τις αρχές του χειμώνα-περίοδο στην οποία η θερμοκρασίες πέφτουν αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν-ώστε να παγώσουν οι ράγες. Έτσι, όταν επικρατήσουν οι κατάλληλες συνθήκες, οι παραγωγοί συνήθως τα μεσάνυχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες, ξεκινούν τον τρύγο στους καλυμμένους με χιόνι αμπελώνες, όπου συλλέγονται μόνον οι υγιείς, παγωμένες ράγες. Όταν στη συνέχεια συνθλίβονται, αυτό που βγαίνει είναι μια μικρή ποσότητα χυμού, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Το τελικό προϊόν είναι ένας υψηλής ποιότητας και μοναδικής ιδιαιτερότητας οίνος, με σπάνια αρώματα και ιδιαίτερες γεύσεις, τόσο ξεχωριστός που δικαιολογεί πλήρως την ακριβή του τιμή.
Μπορεί να συνοδεύσει άριστα αλμυρά, πικάντικα και καυτερά πιάτα και βέβαια ως επιδόρπιος οίνος, συνδυάζεται τέλεια με κρύα φρούτα και γλυκά.

Στην υγειά σας…!!!

1 σχόλιο:

Δημήτρης Διρχαλίδης είπε...

To ice wine ως ένα κρασί υψηλών απαιτήσεων, λόγω της δυσκολίας της παραγωγής και των υψηλών αισθητηριακών απολαύσεων, σε μπουκέ αρωμάτων και γεύσεων, δεν μπορεί να συνδυαστεί με ένα κοινό πιάτο φαγητού, ή να συνοδεύσει οποιοδήποτε τραπέζι. Δεν έχει την ανάγκη της συνοδείας αλλά την ανάγκη της παρουσίας.
Σαν επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο τραπέζι σε εδέσματα κλείνουμε με αυτό και προσέχουμε την θερμοκρασία του να μη είναι πάνω από τους 6ο C, σε κλασικό ποτήρι του λικέρ, μικρή κλειστή τουλίπα και να θαμπώσει κιόλας.
Εάν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε θα το συνοδεύσουμε με ένα γλύκισμα υψηλής ζαχαροπλαστικής. Το ένα να δέσει το άλλο και καλά συμπεράσματα στις αποφάσεις των ομοτράπεζων.
Εις υγείαν…..